Ada mutfağının elbette ki baş tacı Balık. Marmara Denizi öyle bir deniz ki, Karadeniz’i okyanuslarla buluşturuyor. Okyanustan Akdeniz’e, Akdeniz’den Karadeniz’e hareket eden balıkların tamamının yolu Marmara Denizi’nden geçiyor. Marmara’yı kuzey doğusundaki İstanbul Boğazı Karadeniz’e, güney batısındaki Çanakkale Boğazı Ege ve Akdeniz’e bağlar. Böylelikle Karadeniz’den Akdeniz’e akan “aşağı suları” ile Akdeniz’den Karadeniz’e akan “kanal suları”na geçit verir. Bunun sonucunda birçok türde balığın her iki yöne yaptıkları mevsimsel göçlerin de yolunu çizer.
Orkinos, palamut, lüfer, zargana ve istavrit gibi balık türleri nisan ayından itibaren Akdeniz, Ege ve Marmara’dan Karadeniz’e göç ederler. Yaz süresince beslenen ve yağlanan bu türler, eylül başından itibaren Karadeniz’den Ege ve Akdeniz’e dönüş yaparlar. Her iki göç sırasında bu balıkların en önemli durak noktası Marmara Denizi’dir.
Adalarda en çok İstavrit, Sardalya, Uskumru, Kolyoz, İskorpit, İzmarit, Tekir, Hamsi, Eşkina, Palamut ve Lüfer balıkları yakalanır.
Marmara Karidesi orta boy, pembe renkli, dünyanın en lezzetli karides türlerindendir.
Midye, kıyılarda doğal olarak yetişir, adalar halkı tarafından çok sevilen bir yiyecektir. Bugün bazı koylarda çiftlik midyesi üretimi yapılmakta ve ada dışına satılmaktadır.
Tarak, yine ada kıyılarında toplanan ve sevilerek tüketilen kabuklulardandır.
Istakoz ve Pavurya eskiye oranla az bulunsa da, ada mutfaklarında halen yer almaktadır.
Girit mübadili aileler Girit mezeleri ve ot yemekleri konusunda uzmandır. Bahar aylarında toplanan otlar, ada mutfağının vazgeçilmezidir.
Adada tepelerde kurulu mandıralarda doğal besi hayvancılığı, elde edilen sütlerden de keçi peyniri, koyun peyniri yapılıyor. Marmara Adası’nın Topağaç Köyü’nde inek sütünden klasik beyaz peynir, yoğurt ve yoğurtlu inek peyniri üretimi mevcut. Çiğ süt ve taze yumurta yine üreticilerden temin edilebiliyor.
Topağaç Köyü’nün bereketli ovasında tarım yapılır; domates ve yerli fasulyesi çok lezzetlidir. Özelikle domates, köyün eski adı ‘Kılazak domatesi’ adı ile nam salmıştır.
Ada Mutfakları, coğrafi konumu ve kültürel çeşitliliği sebebiyle hem Trakya Mutfağından, hem de Balıkesir Mutfağından izler taşır.