Marmara takım adaları ( Marmara, Avşa, Paşalimanı ) mübadeleye kadar yoğunlukla Rum nüfusa ev sahipliği yaptı. Bu bağlamda hem dini hem de ekonomik anlamı olan üzüm ve şarap adalarda varoldu.
Rumlar tarafından Avşa ve çevre adalara getirilerek dikildiği ve yerelleştirildiği rivayet olunan Adakarası üzümü , mübadele sonrasında da adalarda kalan Türkler tarafından yetiştirildi. Günümüzde ekonomik anlamda sadece Avşa Adasında bağcılığı ve şarapçılığı devam eden Adakarası üzümünün kökeni Avşa Adası olarak kabul edilmektedir.
Salkımları sıkı ve orta büyüklükte, taneleri mor renkte, kalın kabuklu ve çekirdekleri iri tanelidir. Şarabı kendine özgü baharat ağırlıklı ( karabiber, kuru karanfil ), gül ve kırmızı meyveler( çilek, frenk üzümü) içeren hoş kokulara ve zarif aromalara sahiptir. Rumlardan gelen geleneksek goble medodu ile yetiştirilmektedir. Büyülübağ Şarapçılık yerelden evrensele vizyonu ile Rumlardan kalan bu tarihi mirası sahiplenerek ulusal ve uluslararası şarap dünyasına tanıtma misyonu ile çalışmaktadır.